Нов опит за ключови законодателни промени, които ще ограничат свръхправомощията на

...
Нов опит за ключови законодателни промени, които ще ограничат свръхправомощията на
Коментари Харесай

Мая Манолова атакува ноторния член 417 в ГПК - снема свръхпривилегиите на банки и кредитори

Нов опит за основни законодателни промени, които ще ограничат свръхправомощията на банки, монополни сдружения и кредитори спрямо потребителите, внасят омбудсманът Мая Манолова и работна група.

Днес общественият посредник представи на полемика план за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс, включително на ноторния член 417 , който дава право на кредитори да поискат заповед за осъществяване на взимане без правосъдно дело.

Благодарение на в този момент настоящия 417 кредитори могат да си търсят отговорности по бързата процедура - без доказателства пред съд, посредством правосъдни реализатори. Длъжникът би могъл да отбрани правата си чак откакто получи известие от частен правосъден реализатор. Докато тече обжалването, постоянно имуществото му може да бъде отнето и продадено, а механизъм за връщане няма.

Член 417 е трансформирал хиляди човешки ориси, някои окончателно е погубил, ужилените са безчет. От поне 10 години у нас има опити за неговата смяна, към този момент без триумф. 

Сега или може би в никакъв случай

Моментът за редакция на Граждански процесуален кодекс е основен, защото през януари Европейска комисия предизвести, че ще стартира наказателна процедура против България, в случай че в двумесечен срок (т.е. до март) този дисбаланс в ущърб на потребителите не бъде изменен. Трябва да действаме или в този момент, или не се знае кога пак ще имаме такава опция, уточни омбудсманът. Затова още тази седмица законопроектът ще бъде показан на правната комисия в Народното събрание.

" Заявявам поддръжка в тази работа ", разгласи по време на полемиката ръководителят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ).

" Нарушен е салдото сред ползите на потребителите и стопански мощните - това са банки, монополни сдружения, компании за бързи заеми, колекторски компании ", уточни Мая Манолова. Тя напомни, че съгласно член 417 т. 2 от Граждански процесуален кодекс единствено на база извлечение на счетоводни сметки може да бъде издадена заповед за запор на дебитор:

Заповед за осъществяване въз основа на документ

Чл. 417. Заявителят може да изиска издаване на заповед за осъществяване и когато вземането, без значение от неговата цена, се основава на:
1. акт на административен орган, по който допускането на осъществяването е предоставено на гражданските съдилища;
2. документ или извлечение от счетоводни книги, с които се откриват вземания на държавните институции, общините и банките;

Проектът за редакция на Граждански процесуален кодекс предлага няколко кръга на отбрана, изясни Манолова. 

Първият кръг ще обезпечи на съдилищата право да наблюдават за неравноправни търговски клаузи.

Вторият кръг ще даде възмножност на длъжника да възрази и да може на всеки стадий да спре принудитеолното осъществяване.

Друга значима смяна е при неоткриване на длъжника (т.нар. приканване посредством залепяне на съобщение) да се даде опция, когато той действително узнае за претенцията, да спре производството с несъгласие.

Радикални промени

Манолова разказа тези промени като " задоволително радикални ", тъй като длъжникът ще има опция на всеки стадий от производството да премине към исков развой - т.е. да има опция да се отбрани в съда. А през това време осъществяването (отнемането на имущество) ще бъде спряно.

Предложеният план бе приветстван от проф. Огнян Герджиков и от проф. Васил Мръчков, които бяха измежду участниците в полемиката. В нея интензивно се изрекоха съдии, юристи, представители на цивилен и потребителски организации.

" Защо в най-бедната страна в Европа плащаме най-големи лихви , попита адв. Веска Волева - един от създателите на плана. - Всичко това идва оттова, че няма конкуренция сред банките, което следва точно от член 417. Защото банката знае, че ще си получи всичко, което е поискала да получи. Една и съща банка взема 10% рента тук и 2 в чужбина. (...) Чрез член 417 непосредствено се пристъпва към безспорни вземания и по този начин довършваме хората - даже с фалшифицирани документи и откакто са се издължили! " Вместо това, следва да се вкара режим на почтено исково произвеждане, уточни юрист Волева. По думите ѝ този член дава право на " безподобно плячкосване на българския народ ".

Съдия Албена Ботева от Софийски градски съд, също създател на плана, добави, че с предлаганите в т. 2 на член 417 промени заявителят ще може да даде на съда всички съответстващи документи за противоречивите вземания. Възражението ще може да спре насилственото осъществяване или това да стане по преценка на съда.

Адв. Десислава Филипова - създател на жалбата до Европейска комисия и участник в работната група, съобщи, че редица хора са изгубили имуществото си, тъй като не са имали такава отбрана. " Дори да са спечелили делото, към този момент са изгубили парцела си и той няма по какъв начин да бъде възобновен ", изясни юристката.

Пълният план за закона - на стр. 2

Страница на публикацията: 0102
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР